Днес от Сопот стартира инициативата 1000 фунийки за 1000 усмивки. По повод Международния ден на детето с фунийка сладолед направен от истински продукти и мляко бяха зарадвани деца с увреждания от Карлово и Сопот.

Инициативата започна от басейна над Сопот. Мястото, станало известно с плуващото мече Суими, което зарадва милиони хора по цял свят, благодарение на видеото, което бе заснето от камерите на комплекса. Оттогова мисията на собствениците е да подаряват усмивки:

Албина Ясинская - инициатор на кампанията "1000 фунийки за 1000 усмивки": "Всички деца заслужават да се усмихват, да растат с усмивка. Ние сме хората, които отговаряме днес какви деца ще пораснат утре. Искаме всеки да опита и да се докосне до истински продукт, натурален, обаче не всички могат и нашата кампания е насочена към деца, които няма как да опитат сами..."

Първите деца, в очите на които видяхме радостта бяха от Центъра за комплексни социални услуги в Сопот. Те се насладиха на различни вкусове и аромати:

Нина Цънцарова - Център за комплексни услуги Сопот: "Смисълът е да обединим и да направим децата щастливи, но въпроса е не само на този ден. Въпросът е те всеки ден да изпитват любов, да се усмихват, да имат забавления и да получават знания в различните насоки".
Нина Радуйчева - Център за комплексни услуги Сопот: "Това, че те са деца с увреждания, те пак играят, те пак се веселят, пея, четат и всичко това. Детето ми е здраво, но не правя разлика, те са като мои деца".

В комбинация с вкусния сладолед, децата разбраха как е било спасено мечето Суими и защо е важно да пазим природата и кафявите мечки:
Александра Емилова: "И няма страх, когато я срещнат нея или нейни роднини. Като смятаме, че това е много важно защото любовта към природата се възпитава от най-ранна детска възраст както и добрия вкус към храната. Чухме, че децата, а и местните жители се вълнуват дали мечето се връща отново тук?- Вярвам, че му херасало, но мечето не се е повявало, естествената му среда е нагоре в балкана. 16 000 души подписаха нашата иницатиава и мечето беше преместено по хуманен начин".

Албина Ясинская: "От тук тръгваме в посока Пловдив, Калофер, София и надявам се ще стигнем до всичко деца. Специална количка имаме за сладоледа, имаме възможност да пътуваме. Сега преговаряме с други центрове, домове и се надявам да видим много усмивки".
Кампанията ще продължи в цялата страна.