Собствениците на туристическия комплекс в Сопот и общината инициираха кампания за събиране на храна, с която да нахранят мечето, което преди няколко дни се изкъпа в плувния басейн към комплекса. Храната ще бъде поставена високо в планината, за да не привлече вниманието на други мечки и да се гарантира безопасността на хората.
Собствениците на комплекса се надяват, че след като мечето се нахрани, то ще заспи зимен сън. За това са му приготвили специално меню:
Александра Емилова: "50 кг мед, 100 кг тикви, 100 кг овес, за да може мечето да се нахрани и спокойно да заспи зимен сън. Храната която събираме ще бъде поставена от специалисти високо в планината, за да може да бъде гарантирано отдалечаването на мечето от хората".
В акцията за събиране на храна са се отзовали много граждани и организации. Над 10 000 души са подкрепили петиция мечето да не бъде отстреляно. До дни министерството на земеделието и екоминистерството се очаква да издадат разрешение животното да бъде упоено и преместено в благоприятни за него условия:
Деян Дойнов - кмет на община Сопот: "Някои от децата толкова присърце бяха приели тази кауза, че бяха ходили при бабите и при дядовците по мазетата да събират бурканчета със сладко. Радвам се, че към настоящия момент няма смут сред хората...."
Директорът на горската служба каза, че след получаване на разрешението мечето ще бъде уловено и пуснато на територията на НП "Централен балкан"
Златю Кличев - директор на Държавно горско стопанство Карлово: "Вече имаме разговор със специалист, който е единствения който може да хване мечки".
Собствениците на комплекса обмислят да учредят сдружение за защита на мечките в България.