Гражданският комитет на Сопот: 15 години сопотненци и аневци сами определят съдбините на своята общност наречена община

По повод 15-та годишнина от възстановяването на община Сопот, Гражданският комитет честити празника на жителите на двете населени места. Публикуваме без редакторска намеса публикацията на Гражданския комитет в социалните мрежи:

"От 15 години оправданието Карлово не съществува. При успехи с право можем да се гордеем, а при неуспехи да се сърдим само на себе си. В летописа на местното самоуправление Сопот е преживял множество тежки изпитания, но винаги до сега ги е преодолявал с борба и с мобилизация на всички сопотненци. Така през 1975-76 год.,в името на една кауза-да спасим града си и името „Сопот“, провалихме идеята на централната власт за обединяване на градовете Карлово и Сопот в един по-голям град с име „Балкан“. Това масово и единствено тогава по рода си противопоставяне на цял град стресна управляващите и решението бе отменено. Активните участници обаче: ген.Стоян Стоянов, кмета на Сопот Иван Нечев, Цочо Петров,полк.Васил Татарлиев, Никола Стойнов,Спас Русчуков и Симеон Инов получиха партийни и административни наказания.
След няколко години ново изпитание за сопотненци. При Административно-териториална реформа от април 1979г. община Сопот е закрита, а град Сопот е включен като кметство към община Карлово. За града ни настъпва над 20-годишен период на решения не отчитащи интересите на Сопот и стопиращи неговото развитие.
През декември 1989-та сопотненци изграждат Инициативен комитет за подпомагане развитието на Сопот като самостоятелен град начело с юриста Иван Баларев и членове Цочо Петров, Киро Шаралиев, Иван Караганчев и Мария Киркова. Този комитет подготвя подписка за възстановяване на община Сопот с 6300 подписа, която връчва на централните държавни органи. Резултатът-години на пълно мълчание. През февруари 1997г. се изгражда нов Инициативен комитет за провеждане на местен референдум за възстановяване на община Сопот с председател Минко Караганчев и членове Цочо Петров, Христо Цолев. Мария Киркова и Борис Божков. Събрана е отново подписка, в която 52% от общия брой на избирателите в Сопот и Анево подкрепят искането за провеждане на референдум. След 2-годишни административни спънки на общинската власт в Карлово на 7.02.1999 с активното участие на кмета Васил Копчев референдумът успешно бе проведен. 99% от гласувалите поискаха възстановяване на община Сопот. В тази борба мощна подкрепа оказаха и сопотските общински съветници в Карлово Страхил Гушлев, Минко Караганчев, Тодор Бояджиев, Ненко Спасов, Михаил Гунчев и Николай Фатфов. И отново продължително мълчание от централната власт. От 1 ноември 2000-та година сопотненци излизат на протест и дни наред блокират главния път София-Бургас. Водачи на протеста са Таня Славова, Христо Христов,Стоян Голевски, Ганчо Гълъбов,Борис Божков, Веско Скърцалов, Минчо Вълков. В тяхна помощ се включиха Неделчо Куртев,Васил Копчев, Веселин Личев, Лилко Бочев, Димитър Пилев, Аврам Лилов и много други. Активно участва и кмета Христо Цолев. Протестите стреснаха правителството. Последваха обещания, но решение не се вземаше. И така нови 3 години.
В началото на 2003г. местните ръководители на парламентарно представените партии Весели Личев-НДСВ, Манол Атанасов-БСП, Таня Славова-СДС,Мустафа Палазов-ДПС и председателя на ИК Минко Караганчев изграждат Политически съвет с главната задача- изпълнение от централната власт на решението на местния референдум. Важна роля в помощ на каузата изигра и мощното сопотско лоби начело с Областния управител Гьока Хаджипетров.
И на 5 септември 2003- та с Указ на Президента на Р.България община Сопот бе възстановена.
Започна духовното, икономическо и социално съживяване на възстановената община Сопот. Благодарение на всеотдайната и добра професионална работа на новосформирания и последващи Общински съвети и на Общинската администрация нашата община бързо зае челни позиции сред общините в България. Като местно самоуправление си имаме и своите проблеми.
Трябва и ще ги решаваме.
Честит празник на всички граждани на общината!
Честит юбилей!"