Депутати одобриха разпродажба на имоти на ВМЗ - Сопот

Срещу приватизацията на ВМЗ - Сопот се обявиха от "Обединените патриоти" с аргумент, че имотите се продават с намерение определени инвеститори да се възползват от това.


По предложение на икономическото министерство части от Вазовските машиностроителни заводи ще бъдат продадени. Това решиха на първо четене депутатите днес. Аргументът за продажбата е, че военният комплекс няма нужда от тези имоти и няма възможност да ги поддържа. Според заложеното решение ще бъдат продадени осем сгради на територията на ВМЗ - Сопот, хотел в същия град, както и почивната хижа на дружеството "Чевира", която се намира в близост до Старосел.

Военното предприятие е в забранителния списък на Закона за приватизация и следприватизационен контрол като дружество, важно за националната сигурност. В същия списък са и болниците у нас. Именно затова се налага да бъдат гласувани промени в нормативната уредба, за да бъдат продадени части от предприятието.

Срещу приватизацията на имоти от ВМЗ се обявиха от "Обединените патриоти". Депутатът Йордан Апостолов призова колегите си да гласуват срещу поправката като заподозря икономически интереси. По думите му ще бъде продаден терен от 1024 декара в Старосел, на територията на имота има и минерална вода.

Въпреки това депутатите решиха да одобрят продажбата с 73 гласа "за", 3 "срещу" и 15 "въздържали се". / Източник: БНТ