След като Камен Шаралиев, Веселин Личев и Таня Атансова излязоха с извънредна пресконференция вчера за преведените 907 хиляди лева на НАП през 2015-та, потърсихме за становище и ЧСИ Мариана Обретенова. Тя каза, че към момента има две решения на съда. Становището й, което публикуваме е по второто решение, което е поставено по иска на община Сопот за признаване, че платената от временно изпълняващия длъжността – кмет, Камен Шаралиев, сума в размер на 907 653, 75 лв. е за изплащане на дълга на Община Сопот към консорциума, изградил пречиствателната станция на града по обществена поръчка:
"Не е в същността ми обяснителния режим, но материята, която работя налага да го правя единствено с цел да се избегне манипулация поради неразбиране на изпълнителния процес. Изявленията, които се ширят из медийното пространство са гръмки, категорични и са като театрална постановка на трима мъже, надпреварвайки се един друг, кой е по и кой е най!
Ще представя истината по повод развяваните съдебни решения на възможно по-достъпен език, за да бъда разбрана. Не живея с илюзията, че така ще избегна порцията „помия“, защото съм наясно ,че абривиатурата на професията ми е знак за отрицание на думите ми от някои хора.
Понастоящем имаме две решения на съда, предизвикали целия фурор.
Едното е във връзка с обжалване на действия на ЧСИ /за него вече написах становище/.
Второто решение е постановено по иска на Община Сопот за признаване, че платената от временно изпълняващия длъжността – кмет, Камен Шаралиев, сума в размер на 907 653, 75 лв. е за изплащане на дълга на Община Сопот към консорциума, изградил пречиствателната станция на града по обществена поръчка.
Къде е разковничето. И има ли виновни и за какво?
Когато някой предявява иск, то е за да му бъде признато нещо, което той твърди, че трябва да му се признае. Казусът „Община Сопот“се свежда до това, че има преведена една сума в размер на 907 653, 75 лв. въз основа на запорно съобщение, изпратено от НАП, т.е. искане на Държавата, която си търси едни пари, които трябва да си събере. Това запорно съобщение е наложено за това защото един длъжник на Държавата, в случая едно от дружествата, които си търсят парите по изпълнителното дело, има да взима от Община Сопот сумата, която му се дължи, съгласно издаден от съда изпълнителен лист.
НАП обаче изпраща съобщение до Общината, с което казва на същата, че сумите, които дължи на това дружество не следва да му се изплащат по изпълнителното дело, а да се преведат на Държавата, защото с тях трябва да се погаси дългът му към Държавата. Публичният интерес е преди всичко. Тук ЧСИ не се меси, няма и право! Запорното съобщение е получено от администрацията на г-н Шаралиев. След това ЧСИ е уведомен от него, че Общината е изплатила този запор. Сумата, която е преведена на НАП обаче, няма пряко отношение във хода на изпълнителното дело, защото ЧСИ не може да признае едно такова плащане, ако ВЗИСКАТЕЛЯТ НЕ ГО ПОТВЪРДИ, ТЪЙ КАТО ТАЗИ СУМА НЕ Е ПОСТЪПВАЛА ПО ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО ДЕЛО!!! Потвърждение, за което искаше в последствие заместник-кметът Николай Новаков!
Подобно положение поражда правен спор, или ако една страна не признае плащане, тъй като плащането не е станало през ЧСИ /тук отново ЧСИ не се меси/, единственият възможен начин е да се поиска от съда да признае плащането, както в настоящия случай е направено, или да се постигне чрез споразумение с кредитора, но подобни преговори бяха отказвани от г-н Новаков, допускам заради предвидения бюджет за изплащане на адвокатски хонорари по инициираното дело от Община Сопот.
В продължение на случая: сумата която е била преведена на НАП от г-н Шаралиев, е представлявала част от възстановено ДДС по проекта на Община Сопот за изпълнение на пречиствателната станция, за която кредиторите си търсят парите по изпълнителното дело. Но тази сума е преведена не по желание на г-н Шаралиев, а защото има нареждане на НАП, поради наличие на задължения на една от фирмите, участвала в консорциума, изпълнил пречиствателната станция и вероятно изпаднала в неплатежоспособност към държавата именно в следствие на неплатените за извършеното строителство разходи от страна на Община Сопот.
ДДС в случая е била възстановена сума, постъпила обратно по сметка на Общината в следствие на този проект, реализиран с европейски средства. Възстановеното ДДС на Общината се трансформира в свободна сума и поради тази причина е извършено плащане към държавата въз основа на изпълненото запорното съобщение.
Или, вместо да бъдат преведени тези пари по сметката на ЧСИ като погасяване на дълга по изпълнителното дело, те са преведени на НАП, за да се изплатят задълженията на едното от четирите дружества, чакащи парите си по изпълнителното дело.
В рамките на заведеното от Общината дело ЧСИ е привлечен като помагач, т.е. на страната на Общината. Едва в хода делото става ясно за това какви са били тези средства, с които е станало плащането към НАП. До този момент по изпълнителното дело е било изпратено само едно уведомление за изпълнен запор от Община Сопот без детайли за какво става въпрос. От този документ ЧСИ няма как да знае посочените по-горе подробности, ако самата Община не даде пояснения.
Разбира се, г-н Новаков, който представлява Общината, вместо да се възползва чрез юристи да поясни какво се е случило, предпочете да воюва с ЧСИ, без да обясни какво точно се е случило.
Сумата от 907 653,75 лв., с която е платено към НАП в този случай може единствено да бъде приспадната, но не и възстановена на Общината, както той твърди. Гражданският съд може да признае едно плащане за валидно или не и с него да се намали дълга, но това няма да бръкне в бюджета на държавата и да се върнат близо милион лева обратно.
Както споменах по-горе, когато едната страна не признава едно плащане, което не е минало през ЧСИ, само граждански съд може да отсъди „кой е пил и кой е плащал сметката, а ЧСИ не може да преценява подобни обстоятелства. След като взискателят е отказал да признае, дойде ред на Съда, който с решението си каза: “ Признава това плащане и намаля дълга на Общината“
Заслугата, която си приписва Новаков, за делото, за което е „платил“ от общински пари 61 000лв. хонорар на юристи, да представляват Община Сопот, не е негова! Този, който е направил стъпки за това, е бил г-н Шаралиев! На него настоящите управници дължат „триумфа “ си и трупат дивиденти на “ спасители“.
Истината е много простичка.
На сегашното управление приноса е в това, че делото не е прекратено и тук категорично са първенци!
Какво става накрая от „великите“ действия по „спасяването“ на Община Сопот?
Имаме, както се каза две решения:
Едното за прекратяване на изпълнителното дело и отмяна на обезпечението, което бе за спиране на делото, но това спиране бранеше иска за признаване на тези близо милион преведени суми.
Другото решение не влязло в сила, с него е признато плащането за валидно, но няма обезпечение, защото съда с прекратяването го е отменил.
ЧСИ ще прекрати делото, но ще трябва да изпълни разпределението, в което не се признават тези 907 653 лв., защото второто решение не е влязло в сила. Т.е. Община Сопот ще трябва да води нови дела за възстановяване на тази сума от взискателя, защото самата Община е пожелала така, развявайки знамето на победата, но всъщност, победа над какво, над собствената си постановка?
Ръкопляскащи са само тези, които се считат за победители, а всички останали се чудим какво да правим с тази каша и кой е следващият избран за виновен за собствените им хаотични действия.
ЧСИ хем трябва да прекрати, хем да чака влизане в сила на решение на съд.
Медийни изяви са единственото нещо, което се правят с цел, ясна само за управниците. Хубаво щеше да е и целта на приключване на това дело да е ясна.
„Виновни и престъпна група“ от терминологията на г-н Новаков не е сериал, по който се „играе“ при решаване на спорните договорни отношения. Понятията тук обаче са обвързани единствено с познанията за правото на страните и защита на интересите им.
Докато има страни в гражданско-правните отношения, които търсят „виновни и престъпници“, ще цари хаос и заблуда.
Харесвам една мисъл на Наполеон Бонапарт и ще я цитирам:
Глупакът има голямо предимство пред образования човек: Той винаги е доволен от себе си!
С уважение и с надежда, че всички жители на община Сопот ще разберат истината за театралните и измислени победи на настоящата власт: ЧСИ Мариана Обретенова"