За пореден път по инициатива на кмета на община Сопот Деян Дойнов бе проведено публично обсъждане. Този път за съдбата на болницата в града. Заради пандемията с разпространение на коронавирус, обсъждането бе изнесено на площада пред паметника на Вазов.

Кметът на общината отбеляза, че болницата е негов приоритет, тъй като по-важно от здравето няма.

" Внесъл съм до Общинския съвет всички докладни записки относно болницата и нейното бъдеще. Изтича мандата на д-р Стефан Анастасов и предстои да се проведе нов конкурс за управител. Три пъти проблемите на лечебното заведение са поставяни пред ресорните министерства. Искрено се надявам, че местният парламент ще направи конструктивни предложения, за да продължи да съществува болницата", това каза кметът Деян Дойнов пред местните жители, които макар и малко бяха дошли на обсъждането. Той им благодари, за което.

Управителят д-р Стефан Анастасов каза, че се е изморил от безхаберието на държавата и няма да участва отново в конкурса за управител.

"Има остра нужда от радикална промяна, ако е необходимо на статута, инвеститор. Не може всеки месец да не знаем дали ще имаме средства за ток, заплати и консумативи", каза д-р Анастасов.

Мая Панайотова, която работи от 13 години в болницата посочи, че през последните 6 години, откакто д-р Анастасов е управител, здравното заведение върви в правилната посока, но средствата по двете клинични пътеки, по които работят, са крайно недостатъчни и те трябва да се увеличат.

"Аз не съм от Сопот, но имаме пациенти от цяла България. 2/3 от тях искат да се лекуват при нас, защото са доволни от обслужването и апаратурата. Призовавам държавата и общинския съвет за по-голяма ангажираност и запазване на болницата", посочи Мая Панайотова.

Зам.-кметът на Сопот Николай Новаков няколко пъти призова присъстващите общински съветници да изразят становище или мнение, но никой от тях не пожела.

По време на обсъждането имаше предложение да бъде запазено за долечение поне едното крило от болницата. Граждани поставиха и въпроса ВМЗ Сопот подпомага ли финансово болницата, а д-р Анастасов отговори, че единствено Здравната каса осигурява финансирането, но то не е достатъчно.