И трите предложения за промяна на данъка за недвижими имоти през 2021-ва година не се приеха на редовното заседание на местния парламент в Сопот. От ГЕРБ предложиха ставката на данъка да бъде 2,5,промила от СДС 3,00, а предложението на кмета на общината Деян Дойнов бе 3,5 на хиляда върху данъчната оценка на имота.

"Съветниците гласуваха така както са им казали партийните централи. С това си решение те лишиха бюджета на общината от 200 хиляди лева за следващата година. Но тук по-важното беше, че председателят на местния парламент Нели Пенева не каза, че след докладната за данъците имаше още една докладна, която упълномощава адвокат, който да представлява общинския съвет пред Административния съд в Пловдив. Защото миналата година общинският съвет прие данъците да бъдат 1,5 за ФЛ и 4,00 за ЮЛ, но съдът каза, че така не може и ставката трябва да бъде еднаква за всички субекти като не надвишава 4,5 промила", коментира зам.-кметът на Сопот Николай Новаков. Той уточни, че общината отново ще трябва да прави разходи за дела и да защитава това решение.

Новаков съобщи, че ако следващата година не бъдат дадени 200 000 лева на болницата, тя може да спре да функционира, тъй като по думите му са необходими около 20 000 лева месечно за заплати и издръжка. Общината предстои да внесе до общинския съвет докладна за теглене на нов лихвен заем от банкова институция в размер на 500 000 лева.

"Съветниците знаят много добре, че заради пандемията всички общини са в лошо финансово състояние. С това си решение днес, гражданите трябва да знаят, че заради съветниците може да върнем таксите в детските градини, а болницата да спре да функционира", каза Новаков.

Съветниците отказаха коментар по темата. Вижте пълен запис от сесията: