Залагането в новия бюджет на дълг в размер на 440 000 лева за изграждането на подпорни стени и паркинг в кв. Сарая, както и облагородяване на пространството около многофункционална сграда в Анево, бе причина отново за спорове и разгорещени дебати по време на заседанието на местния парламент.

Председателят на Общинския съвет Нели Пенева прочете становище, което е различно от приетото по време на заседание на постоянните комисии и изрази мнение да не се взима кредит от банка, а от фонд ФЛАГ. Това провокира реакции на общинските съветници Марин Бодуров, Анелия Бочева и Любомир Джапаров.

Бочева припомни, че по време на заседанието на комисиите онзи ден са спорили именно за това, че кредитът трябва да се вземе от банкова институция, за да може тези средства да бъдат отпуснати и да се свърши работа.

"Имаме решения за кредити от фонд ФЛАГ, но тях ги няма и не се знае кога и дали ще бъдат отпуснати на Общината", коментира Анелия Бочева.

Съветникът Марин Бодуров попита защо трябва да се предвижда изобщо такъв кредит и да се прави кух бюджет като накрая нищо не ставало. В отговор съветникът Джапаров каза, че най-не е кухо да се тегли заем от кредитна институция.

Зам.-кметът Николай Новаков коментира, че до момента всички заеми се обслужват и то само с обезпечение от местните приходи.

"Следващата година банките няма да бъдат така благосклонни. Не виждам какво страшно има в заемите. Поемането на дългове е за дълъг период. Става въпрос за 15 години. 36 000 лева на година, около 3000 лева е на месец", коментира Новаков.

В крайна сметка мнозинството съветници приеха обща рамка на бюджета 14 909 004 лева, което е с близо 1 052 000 по-малко от предложената от ръководството на Общината. В бюджета бе заложен кредит от 440 000 лева, сумите за спортния календар са увеличени, но са намалени средствата за културния календар.

Председателят на местния парламент отказа коментар пред медиите след приключване на сесията, а групата съветници от БСП избраха официалната страница на БСП-Сопот във фейсбук, за да обяснят защо са гласували "против".

Вижте пълен запис на дебатите за бюджет 2022 на Община Сопот: