Лидерът на ВМРО-БНД Сопот Никола Пингелов внесе становище до кмета на община Сопот относно план-сметката за 2021-ва година. В него се посочва, че от 320 000 лева през 2015-та, сега се предлага 1 300 172 лева, което е в пъти по-скъпо.

"Да депонирането поскъпна драстично, но това е само една трета от стойността на услугата. Камионите вече са купени, а заплатите са нараснали незначително. Ето няколко примери - Община Антон - средно годишно на човек за дейност чистота се падат 43,57 лева, Община Чавдар - 2,5 промила за граждани. 10 промила за фирми. На човек се пада по 130,7 кг боклук годишно. Община Карлово - за жилищни имоти на фирми и граждани в Карлово по 4,1 %. В другите населени места по 7,6 %. За нежилищни имоти на фирми 13 % средно годишно на човек се пада по 66,8 лв. разход за чистота.
Община Сопот - 2 населени места. 8 км до сметището. За фирми и граждани 9 промила в Сопот, 14 промила в Анево. Генерираме 900 кг боклук годишно, според исканите пари. И искате по 103 лева средно на човек годишно за чистота", се посочва в становището на местния лидер на ВМРО-БНД.

Пингелов предлага оптимизиране на разходите чрез изграждане на компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци и разделно събиране на битови отпадъци от хартия, метал, пластмаса и стъкло.
KarlovoPress.com потърси Никола Пингелов за коментар, тъй като на публичното обсъждане за план-сметката и в предаването "Обективно" заяви, че ще предложи да бъде проведен конкурс и чистотата в общината да се поеме отново от частна фирма. Това обаче не се посочва в становището.

"Не внесох такова предложение, тъй като след като направих по-задълбочен анализ при сега съществуващата план-сметка, няма фирма, която да иска да чисти под тези цени. Каквото си е надробила общината, да си го сърба", каза Пингелов.