Бъдещето на община Сопот не е заровено нито в миналото, нито в суетата,
а в корекция на грешките и добро планиране. Докладът на Сметната палата потвърждава това, което твърдим вече 5,5 години относно финансовото състояние на общината, извършените нарушения, лошото управление и пропуснатите възможности за развитие, е посочил в прессъобщение до медиите зам.-кметът на Община Сопот Николай Новаков.

По думите му всички страни, които са имали отношение към описаните в документа дейности и направените констатации са запознати с документа. Той е публичен и е наличен както в интернет страницата на Сметната палата, така и в страницата на община Сопот.

" Да се отричат констатирани факти, написани черно на бяло, е несъстоятелно. Има и институции, които могат да се произнесат и да преценят дали това, което констатира Сметната палата ще има бъдещи съдебни последствия. Възражения на твърденията в документа няма.

За първи път в най-новата история на община Сопот приключи годината с преходен остатък в местните дейности. Според г-н Новаков, за да вървим напред, е необходимо да се разделим със суетата и егоцентризма. „В момента Сопот има уникален шанс. Имаме общински съвет, нелоша администрация и ако там има позитивизъм, а не се търси ерозията на доверието, ще имаме развитие“, заяви заместник-кметът и допълни, че всяка криза е шанс. Според него не можем да изградим здрави основи без да знаем на каква почва сме стъпили", е посочил още Новаков.

Той добави, че обществените поръчки в общината се правят законосъобразно, прозрачно и при ясни условия. Нямало нито една обжалвана процедура. Съвсем скоро е изтекъл срокът, в който можеше да бъде обжалвана обществената поръчка да многофункционалната сграда в Анево и по тази процедура също няма подадена жалба. Предстои сключване на договор с изпълнителя и стартиране на дейностите. Синхрон, баланс и приоритети са съставките на формулата за успех.

Бюджетът на община Сопот ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет до няколко дни. Новаков е подчертал още, че Сопот е първата Община от област Пловдив, която има готов бюджет. Той призова бизнес субектите и гражданите да не забравят, че Община Сопот има данъчна служба.

"Времената безспорно са тежки за всички, но събираемостта на данъците е важен елемент за поддържането на финансовия баланс и дисциплина. Популизмът е приятен за ухото, но не води до нищо добро", каза зам.-кметът на Сопот.