Постоянната комисия по бюджет и финанси към Общински съвет Сопот на свое заседание прие годишния отчет за изпълнението на бюджета за миналата година. Водещ заседанието бе Любомир Джапаров. Той каза, че са спазени всички изисквания за изготвяне на отчета и призова да се приеме реалистичен бюджет за следващата година."2020 -та година бе трудна и кризисна година заради пандемията. Изпълнението на бюджета не е на 100 %. Приходите не са изпълнени, защото бяха заложени кухи обеми, които няма да бъдат събрани. Бюджетната рамка бе леко надценена. При 3 234 000 лева са изпълнени 1 934 000 лева. Леко надценяваме това, което ще съберем и не може да изпълним разходната част. Тази година постъпихме по същия начин, но аз съм за реалистичен бюджет", каза Джапаров. Той добави, че малко се надценяват възможностите на Общината и най-голямото неизпълнение е при капиталовите разходи.

Зам.-кметът на Сопот Николай Новаков подчерта, че управлението на една Община трябва да се придържа към правилата. Той благодари на администрацията и посочи, че вече година се мъчат с публични дебати и обсъждания с гражданите, за да се вземат най-прагматичните решения в името на Общината.

" За 2021 - ва година имаме кух бюджет, имаме едно дело, което засега не върви благоприятно. По-голямата трагедия е, че план сметката стои от 45 дни на сайта на Общината и нищо прагматично не чувам.

Преди 1 година идваха групата на ВМРО и ме убеждаваха, че за 300 000 лева ще изчистят Общината, как ще стане това при положение, че инфлацията расте, увеличиха се таксите към Община Карлово. В Сопот можеше да се заделят средства и в болницата в града да се ваксинират хората. Убеден съм, че до март 2022- ра няма да има републикански бюджет. Идеята е сами да си помогнем и да решим от къде ще дойдат средства, какво ще направим с тях. Един местен клуб изпрати писмо, че иска близо 170 000 лева. Ние правихме обсъждания, никой не дойде, за да заяви, за да коментираме. Не е сериозно, защото от къде ще ги вземем тези средства", каза Новаков.

Той отбеляза, че данъчните приходи не стигат, а в следващите 15 години, Общината ще плаща по 500 000 лева годишно заради заемите наследени от предишното 12 годишно управление.