Около 70 % е събираемостта на местните данъци и такси в Община Сопот до края на април месец, това стана ясно по време на публичното обсъждане организирано от ръководството на Общината на площада в града. Кметът Деян Дойнов коментира, че въпреки тежката обстановка заради пандемията, администрацията се справя и ще продължат инфраструктурните дейности по ул. "Йордан Ненов", сградата на бившето училище в Анево и асфалтиране на улици в града.

Зам.-кметът Николай Новаков съобщи, че Общината има 640 000 лева просрочени задължения и 118 000 лева неразплатени.

"Дълговете на Общината към банки са около 2 млн.лева. Успяхме да предоговорим по-добри условия по стари дългове. Изоставаме със събираемостта от наемите", каза Новаков и добави, че не бива да се забравя как вече трета година се дофинансират детските градини. Той алармира, че през юни месец училище "Иван Вазов" се очаква да има сериозни финансови затруднения заради липса на средства.

В отговор на поставен въпрос от жител на града присъстващ на публичното обсъждане, защо са били освободени служители от къща музей "Иван Вазов" след като има такава добра събираемост на данъците, кметът обясни, че не е тенденциозно, а защото ситуацията е тежка и няма никакви девиденти.

"Дюкянът към къща музей "Иван Вазов" работи на загуба. Това не означава, че ако има постъпления няма да бъдат отново върнати тези двама служители, но до мен има препоръки от директора на музея и беше взето това управленско решение", обясни Дойнов.

Общинският съветник Анелия Бочева похвали Общината за важни спечелени дела, отправи критика, че не се коси добре в града, но и апелира своите съграждани да пазят района около "Аз съм българче", тъй като вече е много занемарен.

"Апелирам всички хора - срам ме е, че се троши, няма едно цвете, поругават се стиховете на Вазов", посочи Бочева.

Имаше въпрос и защо не работи постоянно градската тоалетна, тъй като много екскурзианти, които идват в Сопот ползват съседни ресторанти.

Във видеото по-долу може да видите целият запис от обсъждането: