Второто публично обсъждане организирано от ръководството на Община Сопот пред къща музей "Иван Вазов " премина при голям обществен интерес.
Кметът Деян Дойнов каза, че вече са почистени голяма част от нерегламентираните сметища около града и до момента има съставени над 15 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Той добави, че скоро градът ще бъде изцяло окосен, след което ще започне обезпаразитяване на тревните площи срещу кърлежи.
Местни жители призоваха ръководството на Общината за подобряване на сметосъбирането в центъра, тъй като през почивните дни много от контейнерите се запълвали с кашони от търговските обекти.
Хората поискаха съдействие от Общината пред ресорните институции за пръскане срещу паразитите в боровата гора, а по отношение на чистотата- екопатрули през туристическия сезон.
Съветници припомниха, че има приети 4 наредби, а в една от тях изрично се забранява паркирането и преминаването по тротоари, градники и зелени площи.
"Контролът по тези наредби трябва да се извършва от Общината, а тя от своя страна е запознала органите на реда. Призовавам те да погледнат към Сопот, да поемат ангажименти и следващия път да вземат участие в обсъжданията", заяви общинският съветник Анелия Бочева.
Кметът на Сопот обясни, че съседната Община Карлово се справя с този проблем, но там действа инспекторат.
"Знаете, че винаги бих се съобразил с решенията на местния парламент. Затова обаче са необходими средства от бюджета. Преди 5 години финансовото състояние на Общината не бе стабилно, към момента мога да кажа, че е добро", коментира Дойнов.
Той посочи, че и по отношение на бездомните кучета правомощията му са ограничени, тъй като има лицензирани фирми, но те извършват единствено залавяне, кастриране и пускане на животните там откъдето са взети.
Местните жители демонстрираха голям интерес и към предстоящите обсъждания свързани със значими теми за града като ремонта на читалището и бъдещето на болницата.