Бурни дебати белязаха днешното заседание на ПК към ОбС-Сопот. Повече от час съветниците спориха по въпроса трябва ли да бъдат премахнати или не пилони, които са поставени незаконно на общински терен. Предисторията започва в далечната 2007 година, когато на терен с неясно предназанчение към онзи момент, са поставени четири железни пилони. Те са поставени без необходимата документация и разрешение и реално са незаконни. Минават години като въпросът става актуален поради необходимостта от изграждане на трафопост на терена, което насочва вниманието на местната власт към съответните съоръжения. След като става ясно, че същите са незаконно поставени са предприети действия, за да бъдат отстранени. Това провокира поредица от писма от различни страни, включително и подписка от една от многото регистрирани в България Асоциации на парапланеристи.

От двете страни на спора се оказаха местната власт в лицето на кмета и неговия заместник, а от другата предеседателят на ОбС и още един общински съветник. Темата дори не беше предмет в първоначално обявения списък от докладни, които трябваше да се разглеждат днес в комисиите. Искането да бъде обсъдена дойде от общинския светник от БСП Станислав Стоенчев.

Зад това кметът Деян Дойнов прозря опит за защита на частен интерес. Останах изключитено разочарован от отношението на някои общински съветници. Мисля, че всички ние сме се клели в Конституцията, че ще спазваме законите, коментира след заседанието кметът на Сопот.

Нова политическа коалиция между БСП и ГЕРБ пък видя неговият заместник Николай Новаков.

В крайна сметка позицията на местната власт е категорична, че трябва да се спази закона и да се защитава обществения интерес.

В рамките на днешното заседание по искане на администрацията общинските съветници отложиха разглеждането и изграждане на становище по докладната за кандидатстването за ремонт на сградата на Данъчната служба. Причината е в удължаване на срока за кандидатстване за финансиране и евентуални промени в указанията на финансиращия орган.

Запис от заседанието на ПК на ОбС-Сопот очаквайте по-късно.