Тази година кулминацията на Вазовите тържества е на 8-ми юли, а не на 9-ти, когато е рождената дата на Патриарха на българската литература, става видно от програмата. Тържествата са посветени на 168 години от рождението на Иван Вазов и се организират от общината, музея и читалището. Връчването на традиционната национална литературна награда на името на Вазов е на 8-ми юли. Това е най-големият приз у нас, с който се удостояват български писатели, публицисти и поети. И тази година ще бъде връчена детска Вазова награда за литература.
В рамките на празниците Сопот ще чества и 145 години от рождението на най-малкия от братята Вазови - д-р Борис Вазов. Той е общественик, политик и публицист, културен деятел от своето време. Той има големи заслуги за публикуване на много от произведенията за своя брат Иван Вазов.
В сряда в къщата музей „Иван Вазов“ ще бъде представена книгата „Сеячът. Д-р Борис Вазов (1873-1957). Жизнен и творчески път на политика, публициста, дипломата“ на проф. дин Веска Николова. Срещата с авторката е от 16.30 часа.
От 18 часа същата вечер в театрална зала на читалището е спектакълът „Мечти и блянове крилати“с изпълнения на стари градски песни.
В четвъртък, 5 юли, от 17 часа в Девическото училище ученици от СУ „Иван Вазов“ ще проведат урок по родолюбие на тема „Всяко нещо на мястото си и всяка работа с времето си“.
Малко по-късно на библиотеката в Сопот ще гостува поетесата Божана Апостола. Литературната вечер, посветена на нея, е под наслов „Все по-далече, все по-близо“.
От 18.30 часа в Етнографския и занаятчийски център Сопотски еснаф започва Лятна среща край чешмата - надпяване, в което участват хор „Златна есен“ към пенсионерския клуб „Копсис“, групите „Незабравка“ и „Веселяци“, както и народната певица Дарина Славова.
По същото време в Сопотския еснаф ще бъде открита изложбата на Луко Улебков „Рално
и нереално, изобразено в картини стих“. На 9-ти юли в църквата "Св.Св. Петър и Павел" ще бъде отслужена тържествена света литургия по повод 168-та годишнина от рождението на Иван Вазов, след това срещу паметната плоча на Васил Левскив града ще бъде открита изложба, а от 10:30 в къща музей Иван Вазов ще се проведе детско утро. Тържествата ще завършат с рецитала "Не остарявай любов" на Недялко Йорданов в НЧ "Иван Вазов".