По време на научна конференция родственикът на Иван Вазов, доц.д-р Григорий Вазов съобщи, че е в ход започнатото преди година мащабно проучване на целия Вазов род. Основно с проучването на отношенията във Вазовия род е ангажирана Катя Зографова - литературен критик и писател. За първи път в доклад тя изнесе малко известни факти за двама от братята на Иван Вазов - Кирил и Борис.
Катя Зографова: "Един от синовете на д-р Киро Вазов, третия брат и дядо на Григорий Вазов е имал няколко ордена за храброст от войните, но тъй като е бил народен представител макар и независим, бил е министър на промишлеността за кратко време, той е осъден от народния съд и е разстрелян".
Проучването на Вазовия род ще продължи повече от 3 години, а след това е планувано да бъде издадено в 3 тома:
доц.д-р Григорий Вазов: "Вазовият род е много богат като имена, като наследници, като съдби и това проучване, явно аз в началото мислех, че за около 2 - 3 години ще приключи, оказва се че няма да успеем за две или три години. В края на третата година може би ще излезе първият том..."
Родната къща на Иван Вазов получи уникално дарение- автентични писма на най-малкия брат на Вазов - Борис, койго е писал до тогавашния министър на външните работи и вероизповеданията банкера Атанас Буров:
Румен Манов - дарител: "Аз съм ги купувал в София в антикварни магазини. Реших, че най-добрият пристан, най-доброто завръщане би било в къщата музей Иван Вазов, защото Борис Вазов, най-малкият от братята Вазови може би незаслужено, неговата дейност не е сред гърмежите и сред бляскавите победи на неговите братя..."
Дарителят каза, че планира в най-скоро време да дари на къщата музей пагоните, които е носел генерал Владимир Вазов. Кулминацията на Вазовите тържества е утре, когато ще бъде връчена ежегоданта национална литературна награда Иван Вазов.