ПГ "Ген.Вл.Заимов" Сопот проведе изключително вълнуваща виртуална среща с училище "Петър Берон" в Прага по повод 24- ти май - Денят на светите братя Кирил и Методий. Идеята за инициативата възникна след обръщение на Министъра на образованието и науката по повод празниците през месец май. Това съобщи директорът на сопотското училище Катя Адърска.

Директорът на училището в Прага и нейните колеги първо представиха виртуална разходка в техния храм на знанието, след което последваха изненади показващи историческите връзки между чешката столица и Сопот. Виртуалната среща припомни малко известен факт на широката публика, а именно, че илюстрациите в първото българско издание "Под игото" са дело на чешкия художник Иван Мърквичка.

Най-емоционалната "жива връзка" бе поздрава на преподавателя Диана Кръстенова от Сопот, която е завършила ПГ "Заимов", но от дълги години живее и работи в Прага.

В срещата взе участие и Теодосий Теодосиев, учителят обучил най-много медалисти от международни олимпиади.

Дирекотър Катя Адърска и колегите й се включиха от емблематичната къща музей "Иван Вазов". Те представиха впечатляваща презентация за успехите и постиженията на своите ученици. От Прага отговориха с кратък филм, показващ статуята на солунските братя, покровители на Европа на Карловия мост в Прага, както и двата катедрални храма, католически и православен, носещи имената на Св.Св. Кирил и Методий.