Сопот отбеляз 154-та годишнина от рождението на генерал Владимир Вазов с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя. В церемонията участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово и Военният духов оркестър.
В приветственото си слово, кметът на Община Сопот Деян Дойнов подчерта, че непобедимият генерал е герой на Сопот, герой на България, герой на Европа и на световната история.
"Генерал Вазов идва от малка България и малък Сопот и ръководи Девета пехотна Плевенска дивизия. Той става кмет на София и управлява и развива столицата шест години. Той не изпитва нито страх нито колебание", посочи Дойнов и добави, че генерал Вазов ръководи и управлява еднакво добре и еднакво мъдро и в мирно и във военно време.
"Той не демонстрира превъзходство, а напротив – надарен е със скромност. Но той има една по-висша добродетел от скромността, той има доблест. Генерал Вазов е стоял зад думите си, носил е отговорност за действията си и не е правил компромис с истина и достойнство", каза още Дойнов.