Кулминацията на честванията по повод навършването на 16 години от обособяването на Сопот за община бе на пети септември. Празникът започна с тържествено издигане на националния трибагреник и знамената на Сопот и Европейския съюз. Общинският градоначалник Деян Дойнов приветства своите съграждани. След това деца представиха кратка музикална програма.
Малко по-късно в църквата "Св. Св. Петър и Павел" Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здравето и благоденствието на всички жители на общината.
Кметът на общината Деян Дойнов произнесе слово на площада.
"Сопот е моят дом, дом на моите деца и бъдеще за рода ми. Всички ние знаем колко силно е отстояван този административен процес от нашите предци, стояли на барикадите, за да може Сопот да се превърне в самостоятелна община. Не знам колко от вас си дават сметка колко усилия и труд са положени това да се случи, но смятам, че не е напразно. След като сме придобили самостоятелност е време да обърнем внимание на нашето развитие. Развитие, което започва да става по-интензивно, след всички трудности през, които преминахме. Искам да знаете, че аз и моят екип положихме много усилия, за да наложим една стабилна финансова дисциплина, с която да се гордее общината към настоящия момент и да води пълноценен административен живот", отбеляза в своето слово кметът на общината Деян Дойнов.
Официални гости на празника бяха Гьока Хаджипетров, Румен Петков, кметове на населени места, общински съветници, представители на местната власт и на институции. Празничната програма продължи с патриотичен рецитал на актьори от Хасковския театър и концерт на Нина Николина и Калин Вельов. Честванията завършиха със заря.