В навечерието на националния празник 3-ти март, къща музей "Иван Вазов" в Сопот организира среща с потомци на опълченци, участвали във войните за Освобождението на България. Срещата се проведе под надслов "Паметта на кръвта е жива". Борислава Петрова е праправнучка на Цвятко Панов - Комитата, който е участвал в Априлското въстание, Руско-турската и Сръбско -българската война. Има 11 медала за храброст:
Борислава Петрова - ВИД директор на къща музей "Иван Вазов" и потомка:
"Не е загинал в битките, има двама сина и три дъщери, единият му син загива по време на Първата световна война и са ми разказвали, че храбрият опълченец много тежко е приел смъртта на своя син, а вторият му син е бащата на моя дядо Борис. Смятам, че всеки един от тези хора заслужава да не бъде забравен, тъй като благодарение на тях, ние имаме свободата и те са ни дали най-ценното живот и свобода..."
Правнукът на Стоян Минчев, който е бил поборник, хъш и опълченец в Руско-турската война посочи, че пази ярки спомени за своя прадядо, благодарение на разказаното от неговия дядо:
Петко Комитов - потомък от Каравелово:
"Когато се е отворила Балканската война, прадядо ми е бил вече на 60 и кусур години и дядо ми каза - дойде си много развълнуван, започна да си стяга торбата, сутринта впрегна воловете, взема си пушката, качи се на каруцата и тръгна, той отива абсолютно със сърцето и душата си, никой не го е викал, но и никой не го е спрял..."
Четиримата потомци, които участваха в срещата посочиха, че за да продължи да я има България трябва всеки да я пази така, както са го правили техните предци.