Биографичната книга "Хаджи Гьока Павлов и спектакълът "Bai Ganyo" бяха специалните изненади за сопотненци по случай 19 години от възстановяването на Общината като самостоятелна административна единица.

Биографичната книга "Хаджи Гьока Павлов" с автор д-р Стефан Шивачев, част от поредицата "Бележити дейци от Сопот", беше представена в къща музей "Иван Вазов". Личността, която представя, е първият кмет на Община Сопот.

Хаджи Гьока Павлов започва своя трудов житейски път едва на 8 годишна възраст. Той се издига и става един от най-големите дарители и един от най-уважаваните хора на своето време. Легенди се носят за богатството на Хаджи Гьока Павлов. То е точно толкова, че да обезпечи бъдещето на семейството му и да го превърне в най-големия дарител на пловдивското сиропиталище.

"Общината е тази институция, която е най-близо до хората. Искам да благодаря на общинската управа в Сопот за изключителното чувство за историзъм. Дълги години никой не се е сещал за видните сопотски дейци, които са оставили неизлечима следа в историята на Сопот, на Пловдив и на България", заяви д-р Шивачев.

Кметът на Община Сопот Деян Дойнов подари портрет на Хаджи Гьока Павлов, нарисуван от Атанас Карадечев, на залата, където заседава Общинския съвет с послание съветниците да се вглеждат в очите на първия кмет на Общината, когато взимат решения.
Георги Бърдаров, носител на Вазовата награда за литература за 2022, определи книгата като живата памет, живата кръв и живата история на България.
"В най-трудните моменти в историята на страната ни се явяват хора като Вазов, Левски, Хаджи Гьока Павлов, които са извън своето време", отбеляза Бърдаров. Той поздрави жителите на града по случай празника като каза, че за него Сопот е сърцето на България и докато това сърце тупти, България ще я има.

Гьока Хаджипетров, наследник на Хаджи Гьока Павлов обърна внимание на ценностите, които нашите предци са изповядвали: "Били са заможни, но много строги хора. Те са били аскети. Те са спорили, имали са разногласия, но никога по отношение на свободна и благоденстваща България. Това е бил техният идеал".

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи и вицепремиер на Република България, поздрави сопотненци от сцената на читалището. "В мое лице Сопот спечели един приятел и ще го има и за напред, независимо от обстоятелствата". Той обеща още утре в града да има вода. Той определи града като гнездо на българщината и родолюбието.