Нетрадиционен макет на родната къща на Иван Вазов ще обиколи 12 социални дома за деца лишени от родителски грижи и за възрастни хора с увреждания. Макетът е изработен по проект на къщата музей на патриарха на българската литература в Сопот и е частично финансиран от министерството на културата. Макетът е 40 пъти по-малък от реалната родна къща на Вазов и в него не липсва нищо. Според директора на музея така хора с по-малки възможности ще могат да се запознаят отблизо с културното ни наследство:
Стефан Филчев - директор на къща музей Иван Вазов в Сопот: "Искаме тези хора да ги докоснем, искаме на тези хора да й дадем малко разнообразие и познание, още повече ние ще представим Вазов, неговия род, неговото творчество".
Макетът е изработен изцяло от природни материали. Керемидите наброяват повече от 5 000. С много прецизност е пресъздаден таванът, който изобразява слънце:
Стефан Филчев: "Когато дойде макета бяхме изумени, защото освен че всичко е едно към едно, толкова много детайли, ако се вгледате има, формата на прозорчета, дървените инкрустации...."
В музея на Вазов вече се шегуват, че единствените детайли, липсващи в макета, са многобройните котки, които са неизменна част от музейното пространство и бръснарницата на Хаджи Ахил. Жена от София с внучката си бяха сред първите посетители на експозицията, които силно се впечатлиха от нововъведението:
Тинка Тончева: "Много е хубав, много е сполучлив. Защо доведохте внучката в къща музей Иван Вазов? - нека да знае за България и за героите в България".
Облечени в дрехи на Иван Вазов и на майка му Съба Вазова служители на музея ще изнесат беседи, а най-малките посетители ще получат книжки за оцветяване с емблематичните за поета места в Сопот.