Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов бе официален гост на училището по повод празника на таланта и спорта. Той присъства на церемония по символично предаване на олимпийския огън. Директорът на ПГ "Ген.Вл.Заимов" Катя Адърска приветства гостите и учениците като каза, че гимназията се гордее с успехите на Белчо Горанов, който е бивш възпитаник на училището. Пред KarlovoPress.com той посочи, че е завършил преди 38 години и много се радва, че отново има възможността да бъде в училището. Генералният секретар на БОК отчита грешка, че не е проследил успехите на учениците, тъй като през последните години те имали големи постижения във волейбола и вдигането на тежести. На среща с учениците той разговаря с тях за виждането им по отношение на спорта и съобщи, че от ПГ "Ген.Заимов" ще започне национална инициатива за изготвянето на документален филм, който да даде отговор на въпроса - защо младите отстъпват от спорта.
Катя Адърска коментира най-добите постижения на учениците и, че училището поставя началото на партньорски отношения с Националната спортна академия.
Общинският кмет Деян Дойнов изтъкна, че постиженията на Белчо Горанов са пример за учениците и развитието на спорта е сред приоритети в работата на ръководството. Той посочи, че през юни месец в Сопот ще се проведе Републиканско първенство по карате кудо, а през юли, градът ще бъде домакин на Национален Ендуро шампионат.