В навечерието на националния празник трети март, деца от всички детски градини и училища рецитираха групово стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов в родния му град Сопот.
Идеята за груповото рецитиране на стихотоворението "Аз съм българче" е на бивш преподавател в града:
Николай Василев: "В нашия град всеки камък е история, хълмът, на който се намираме, площадчето пред църквата, метоха. Когато говоря на моите ученици винаги им казвам внимателно стъпвайте по тези камъни - по тях е вървял Апостола на свободата".
Кметът на Сопот посочи, че тази година България предстои да отбележи 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. Той призова държавните институции да пренесат честванията и в столицата:
Деян Дойнов - кмет на Община Сопот: "Ако не беше Вазов никой нямаше да знае за Левски, никой нямаше да знае за Ботев и за цялата плеада борци за българско Освобождение. Аз искам да извадим това честване не само в Сопот, да се чества в цяла България - в София, където той е бил министър на просвещението. Нека да разгърнем мащаби и да отворим нашите сърца да направим наистина нещо значимо и добро и да дадем пример на всички тези деца, които днес дойдоха да рецитират "Аз съм българче".
Стихотворението от децата бе рецитирано на мястото, където някога се е намирало училището, в което е учил Иван Вазов и пред 40-метровия надпис "Аз съм българче", който се извисява над Сопот.