В Сопот откриха изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ Изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ бе реализирана по проект на интернет радио „Татковина“ и включва творби на деца от пет училища в Гърция, Турция, Чехия, Унгария и Италия.

"Държавите на се подбрани случайно, те са част от житейския път и делото на светите братя Кирил и Методий. Ученици от българските училища в Александруполис (Гърция), Истанбул (Турция), Микулчице и Прага (Чехия), Залавар и Будапеща (Унгария) и Рим (Италия) със своите рисунки представят живота и делото на създателите на славянската писменост", каза по време на откриването организатора на изложбата Илиана Ненчева. Тя благодари за поканата на Община Сопот и сподели, че е силно развълнувана от възможността да представи интерпретациите на азбуката в Радиното училище, което е емблематично място за България.

„Този проект се роди с много любов. По него работиха повече от 500 деца. При представянето в Истанбул участниците засадиха лимонов кипарис в двора на желязната църква „Св. Стефан“, където е заровена и капсула на времето, която съдържа посланията на децата към идните поколения“, сподели Илиана Ненчева.
Специален гост на събитието беше Николай Урумов, който не скри своето вълнение. „Радостното е, че повече от 300 милиона души в света пишат на Кирилица. Тези деца са посланиците на азбуката в бъдещето. Те носят българщината“, заяви той.


Кметът на Община Сопот Деян Дойнов определи изложбата и творбите като пример, който трябва да следват всички деца, които живеят в България и чужбина.

"Делото на светите братя Кирил и Методий трябва да намери своето развитие, а уважението към писмеността е пътят на културното осъзнаване и развитие на нашата нация", посочи Дойнов. Той припомни, че Общината е избрала за откриване на изложбата Радиното училище, тъй като ръководството на Общината си е дало обещание, че няма да се отклони от идеята да превърне Сопот в литературната столица на България.