Сопот е в очакване на Катя Зографова Като част от Дните на културата в община Сопот ще се проведе специално събитие с участието на Катя Зографова, автор на книгата „Хроники на Вазовия род“ и голям приятел на родния град на Иван Вазов.


През 2020-та година „Хроники на Вазовия род“ излезе от печат, благодарение на издателство „Захарий Стоянов“.

Книгата представя неразказваната досега история на това необикновено семейство. В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на знаменития род, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и праправнук на д-р Кирил Вазов.

Катя Зографова е родена на 11 май 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директорка на къща музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009), а от 2010 до 2016 г. е директор на Националния литературен музей. От 2016 година отново е главен уредник на къща музей „Никола Вапцаров“. Има над 600 публикации в печатните медии. Участва в над 40 научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги, пише за български писатели и художници. Катя Зографова е участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „Цар Освободител“, литературните места на София. Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век.