По традиция тържествата в Сопот започнаха с ритуал по издигане на националния флаг, знамето на Общината и на Европейския съюз. Официален гост на празника е посланика но САЩ Херо Мустафа. Участие в церемонията взеха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Кметът на града Деян Дойнов каза, че днес честваме демокрацията и свободата.


" Празнуваме свободната воля на хората, които се възползват от правото си и чрез референдуми могат да решават важни въпроси за своя град. Днес Сопот е това, което вие чертаете", отбеляза Дойнов и припомни събитията от 7 февруари, когато гражданите на Сопот се възползваха от правото си и дадоха гласа си за възстановяването на автономията на общината.

“Демокрацията не е процедура, а инструмент в ръцете на хората. Тази година България многократно се явява на избори, но това е лош показател, който може да се разглежда като тревожен, защото не спасява демокрацията, а напротив задълбочава кризата", посочи Дойнов.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа посочи, че за нея е чест да бъде в Сопот.

“Това е първото ми посещение в Сопот, но аз съм запозната с града. И разбира се със символа на града великия писател и поет Иван Вазов. Както каза и кметът, вие сте исторически и културен център. Аз също знам, че и Левски често е идвал в Сопот. Вие сте в центъра и на Розовата долина, което е още един символ на този прекрасен край", отбеляза Мустафа.

Празникът продължи с кратка музикална програма.

Изявите посветени на 18 години от възстановяването на Сопот като самостоятелна Община продължават в 16:30 часа с представяне на книгата за Кирил Нектариев, чийто автор е историкът д-р Стефан Шивачев.