Честванията започнаха с групово рецитиране на стихотворението "Аз съм българче" от децата на Сопот и продължиха с поднасяне на цветя на паметната плоча в западния край на града, където сопотненци са посрещнали освободителите от Средния отряд на руската армия, предвождани от генерал Карцов. Тук бе представена и историческата възстановка за опожаряването на града и освобождението му. Стотици жители и гости наблюдаваха как над 100 души от родолюбиви организации пресъздават историческите събития от 1877-ма и 1878-ма. По време на Страшното Сопот заплаща най-високата цена - градът е почти опожарен, загиват около 500 сопотненци.
След възстановката, кметът на общината Деян Дойнов и председателят на общинския съвет Нели Пенева поведоха шествие до центъра на града. Слово произнесе кметът Дойнов. Николай Василев припомни как е била освободена Стремската долина.
Пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България. Честванията завършиха с тържествена заря.