Каракачанската общност проведе традиционния събор в Сопот Каракачанската общност от Карлово и Сопот се събра на традиционния събор в местността "Манастирска поляна" вчера. Празникът започна с водосвет в двора на манастира "Св. Спас". Архиерейският наместник на Карловска духовна околия свещеноиконом Марко освети курбан за здраве.

Програмата бе открита от председателя на Културно-просветното дружество на каракачаните Анастасия Чолакова. Тя посочи, че изминалата година е била година на изпитание, в която не е трябвало да се прегръщаме и целуваме. По думите й пандемията е изпитание на любовта и отношенията между хората. Тя пожела здраве на всички деца и техните семейства.

Зам.министърът на културата Пламен Славов отбеляза, че това е празник на бита, културата и вярата на каракачанската общност.

"Пожелавам ви традицията да продължи заради децата, които са нашето бъдеще. Господ да ви дава физически и духовни сили", посочи Славов.

Празникът на каракачаните се отбелязва в чест на техните покровители " Св. Св. Константин и Елена" и е символ на техните предци.

По време на събора стана ясно, че каролевецът Атанас Димитров е написал книга за миналото на карачаните. Последва изпълнение от деца, жени и мъже облечени в характерни носии на автентични за каракачанската общност танци.

Официални гости бяха кметът на Община Сопот Деян Дойнов, зам.-кметът на Карлово Антон Минев и председателят на Асоциацията на каракачаните Христо Христов.