С едно уникално издание ще се запознаят читателите в Сопот. Домакин на представянето ще бъде по традиция къща-музей "Иван Вазов". Събитието е на 27 февруари, от 13,00 часа, в експозиционната зала на музея съобщава Plovdivnow.bg
Специален гост ще бъде архитект Орлин Неделчев, автор на книгата, събрала 270 френски илюстрации на романа "Под игото". Те са дело на художника Жак Наре и са придружени с автентичния текст на Вазов.
Получил се е своеобразен комикс, който е единственият по романа „Под игото“ и е издаден в края на 60-те години на миналия век, публикуван в 135 поредни броя на френския вестник „Юманите“. Те могат да бъдат намерени и днес в къщата музей на Иван Вазов в Сопот. Емблематичната българска творба става настолно четиво за много френски читатели, след като излиза във вестника редом до култовата поредица „Пиф“. Жак Наре, запленен от историята на Вазов, идва в България и прави дълга обиколка из местата, споменати в книгата.
50 години по-късно русенският архитект и франкофон Орлин Неделчев издирва, превежда и публикува творбата на Наре, която никога преди това не е излизала като книга в Европа, нито в друга част на света. Той се надява това издание да стане достояние не само на българските любители на комикси, но и също така да подбуди интереса към българската класика на по-младата аудитория.