БГ Стивън Кинг получи „Вазова награда“ в Сопот Младият писател Иво Христов, когото феновете вече разпознават като българския Стивън Кинг, получи престижната „Вазова награда“ преди дни в родния град на писателя Сопот. Отличието му бе връчено в детската категория, предвид крехката възраст на автора – едва на 16 г. Призът се присъжда за втора поредна година.
Това не е и първата подобна награда за автора на книги като „Отломки от минал живот“ и „Календарът на живота“. Само преди дни Христов бе удостоен и с признанието „Будителска младежка награда за благородство и доблест“.
Голямата „Вазова награда“ за тази година пък отиде при проф. Боян Биолчев. Отличието бе връчено на тържествена церемония, която бе и кулминация на програмата, посветена на 168-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература.
"Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата", гласеше словото на професора пред Паметника на Вазов, на едноименния площад в Сопот. /monitor.bg