На днешния ден Професионалната гимназия в Сопот, носеща името на генерал Владимир Заимов, име, изписано в историята на България, съхранило паметта за един български офицер, герой от войните водени през второто десетилетие на двадесети век, славянски деятел и антифашист, отбелязва своя патронен празник.

„До вас сме! Разчитайте на нас! Разчитаме на вас...!“ с цветно послание от учителите към учениците започна честването по-рано днес. Макар и онлайн поради създалата се обстановка, топлината от плакатите и блясъкът в очите на любимите учители, показа за пореден път на младежите, че имат подкрепата, обичта и добрите помисли на своите преподаватели.

За празника бе подготвен кратък филм, споделен през първия учебен час в електронните класни стаи с всички над 660 настоящи
„заимовци“.
За основа на филма са използвани материали откнигата „Умирам за България“ с автор Борислав Дичев и кадри от филма „Цар и генерал“. Сценарият е дело на Гинка Стойчева – преподавател по история, а текстовете четат Зоя Станкова, Силвия Караколева и Светослав Стоянов – ученик в 11 клас.

Инициативата „Моят клас – в моето училище“ също бе творчески стимул с исторически привкус за учениците, които се включиха с колажи, презентации и клипове, които предстои да бъдат разгледани и оценени от компетентна комисия.

Трепетът от сътвореното ще се запази и в следващите дни, защото резултатите се очаква да бъдат обявени в края на седмицата.

Години наред училището вплита в себе си една светла просветна идея, изпълнена с ентусиазъм, стремеж към нови и все по-високи човешки, образователни, творчески върхове.

151 години. 47 випуска. Хиляди „заимовци“ Една история, която се изписва с всеки изминал ден, живее своя живот в любимото училище и отправя към своето бъдеще очаквания, стремежи и мечти.