Сигналът за наличие на боеприпаси и части от тях е бил подаден от съсед, който живее в непосредствена близост до къщата, която се намира в една от улиците в центъра на подбалканския град. Имотът е превърнат в нерегламентирано сметище. Отрупан е с тонове боклуци и в къщата не може да се влезне. Хората, които живеят на улицата посочиха за KarlovoPress.com, че са притеснени, тъй като са убедени, че вътре има части от боеприпаси. Собственикът вече покойник е бивш работник на ВМЗ и са го виждали да носи сандъци и взривателни вещества. След като починал неговата съпруга и сина му продължавали да носят всякакъв вид боклуци всяка вечер. Част от тях вече са паднали на улицата, а по нея всеки ден преминават деца и хора. Носят се невъзможни миризми.
Местите апелират, че имотът представлява сериозна заплаха за живота и здравето на сопотненци. Виждали се мишки, белки и умрели бездомни животни в къщата. Собствениците не живеели там, но през нощта се катерили по чуждите довари, за да трупат боклуци. Живеещите на улицата казаха, че проблемът съществува от 20 години. Сигнализира ли са многократно всички институции в региона, но по думите им в държавата нямало законови механизми, с които да бъде разрешен казуса.
Преди около 2,5 години в къщата бе намерена граната, която за щастие се оказа, че се използва за учебни цели. Тогава община Сопот извози 20 камиона с боклуци, за да осигури достъп на службите да си свършат работата.