Съоръжението се намира в близост до планината над жилищен комплекс "Сарая" в града. Животнто бе заснето от 10 годишният Алекс.
Първа видяла мечето Надя Маринкина, която била в гаража си. Разбрала, че нещо става, защото кучетата на съседите лаели много:
Надя Маринкина: Т"о мина точно от тук по пътечката меченцето, излезнах да видя какво става, меченцето точно колата беше тук, беше се изправило на двете си лапички, малкият ми син беше вътре и аз веднага се развиках, защото вече след това се уплаших....."
10 годишният Алекс успял да заснеме мечето на детската площадка. По това време в нея не е имало деца:
Алекс: "Бяхме там на чешмата на сянка. Уплаши ли се? - не толкова, помислих си, че идва голямата мечка".
Каля Георгиева: "Но като си помисли човек, че ако мама беше някъде наблизо, никой не може да се спаси, нито ние, нито деца, а тук се събират много деца".
Сигнал за мечето бил подаден и на телефон 112. От там първоначално не повярвали. След час обаче върнали обаждане от общината:
Надя Маринкина: "От кметството човека, аз не знам името казал пуснете го, аз какво да го правя това мече и ние останахме страшно разочаровани..."
Директорът на Държавното горско стопанство в Карлово уточни, че не са били уведомени от администрацията, за да бъдат взети съответните мерки.