Сигнал до KarlovoPress: Откраднаха капан за котки на доброволци от Сопот Капанът е бил поставен зад Ритуалната зала в Сопот, предназначен за залавяне на котки. Изчезнал е около 00.00 часа.
Умолява се, който го е взел да го върне. Капанът е за бездомни котки, които след като се хванат се дават за кастриране. Подобен капан струва около 40 лева и е сума, която доброволците не могат да си позволят.

Преди месец ви разказахме за доброто дело на Виктория, която не спира да помага и до днес.

Припомняме:

28 годишната Виктория от Сопот е една от малкото хора, за която думата бездомно животно означава спасение и грижа. Когато намери бедстващо животно го взима, лекува го в дома си, а при необходимост го настанява в клиника. За седем години е помогнала на над 1000 животни да намерят дом. Предимно извън България - в Германия, Холандия, Англия и Швейцария.


Висшето й образование е ветеринарна медицина. Остават й няколко изпита и полагане на държавен до дипломиране.
"Всяко животно, за което се грижа бива обезпаразитявано, ваксинирано, чипирано и ако възрастта позволява и кастрирано. Като задължително се правят тестове за инфекциозни и паразитни заболявания", споделя младата ветеринарка. Задомяването на животните осъществява чрез чуждестранни организации. В повечето случаи разноските са от личните й средства.


" Понякога има хора, които помагат финансово или чрез необходимите консумативи като храна, обезпаразитяване и котешки тоалетни. Все по- трудно обаче става намирането на домове, най вече заради високият процент животни, които стопаните изхвърлят", с болка споделя Виктория. Голямата й надежда е общините да заработят чрез сигнали и проверки, тъй като по думите й основният проблем с бездомните животни идва и от липсата на адекватна работа от страна на институциите.


" Най- елементарното нещо е, че никой не следи домашните кучета регистрирани ли са, както и никой не контролира развъждането в т.нар. "заден двор", каза младата ветеринарна лекарка от подбалканския град Сопот.
Решена е да насочи усилията си върху въвеждането на контрол над домашните животни, а в бъдеще време и към изграждането на приют за бездомните животни в района.


" Тази дейност е много отговорна и натоварена. Но когато видя вече излекуваното и задомено животно, чувството на щастие, което ме обзема е неописуемо. Крайният резултат си заслужава, защото животните са едни от най-добрите и благодарни същества на планетата", подчерта Виктория.