Поредно нерегламентирано сметище е било образувано по пътя за Аневското кале. Снимките бяха публикувани в една от социалните мрежи със следния коментар:
"За това поредно нерегламентирано сметище не можем да виним общината. А безхаберните към околната среда "граждани". Дерзайте и трупайте, дано като сте разчистили боклука от къщи, да ви е просветнало на душата..."

Аневската крепост е сред най-запазените в страната. Останките от крепостните стени достигат височина от 12 до 14 метра. В миналото стената е ограждала двор от 5 декара. Изградена по време на Второто българско царство.
Съществуват хипотези, че Сопот е средновековния град Потука, известен само от житието на един от първите християнски светци от български произход – свети Михаил Воин от Потука, чието житие в старобългарската книжнина е известно като „Чудото на свети Георги с българина“.

Чрез археологически разкопки е установено, че в крепостта се е намирал манастирски комплекс с църква (с др. 2 църкви). Под средновековната църква са открити следи от по-ранна църква от V-VI век. На мястото на подградието и самата крепост са открити следи от живот и укрепления още от времето на Античността (I – V в.) и Ранното средновековие (VII – Х в.) Археолозите смятат, че крепостта в този си вид е започнала да съществува през първата половина на 12 век и е престанала да се използва в края на 14 век.

Всяка година емблематичното Аневско кале привлича многобройни туристи от страната и чужбина.