ВМЗ-Сопот и още 5 фирми създават с ПУ и местните власти иновационен център Регионален иновационен център, който да обедини усилията на бизнеса и науката в полза на регионалната икономика ще бъде изграден по съвместен проект на ВМЗ-Сопот и пет фирми от региона, ПУ “Паисий Хилендарски“, Областна управа и община Карлово. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.
Тя уточни, че за целта е създадено сдружение между организациите и съвместен екип вече работи по проекта, с който ще се кандидатства за финансиране.
„Предмет на сдружаването е създаване на специфична научноизследователска инфраструктура, обединяваща бизнес идеи, иновационна инфраструктура и изследователски състав в приоритетното направление “Мехатроника и чисти технологии“. Технологичен лидер при формирането на центъра е най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК /военно промишлен комплекс/ у нас – ВМЗ-Сопот“, посочи Каназирева.

По думите й това ще е единственият център с устойчиво развитие, който в дългосрочен план ще даде възможност на ВМЗ-Сопот да придобие капацитет и технологии да работи по натовски стандарти и да развие научен потенциал. То ще даде нови хоризонти за партньорство в НАТО и възможности за участие в проекти на общоевропейския отбранителен фонд.