Учители от Сопот са шокирани: Датата за поставяне на първата ни  ваксина е чак на 23-ти март!

Учителите от Община Сопот са получили указания за ваксиниране срещу Covid-19 с първа доза, като част от втора фаза на ваксинация. В сигнал до KarlovoPress.com те са посочили, че са шокирани, тъй като датата, която е определена за поставяне на първата им доза е на 23 март.

"Това е след шест седмици. Седмици, в които учениците се връщат в училище, очаква се сериозна трета вълна на заразата, ще се отварят заведения. Не можем да си обясним, какво налага това драстично забавяне и защо по медиите Националният ваксинационен щаб говори за трета, че дори и за четвърта фаза, след като не е осигурена ваксинация на учителите, предполагам, в доста населени места. Нашите колеги от съседната Община Карлово вече получават първата доза през настоящата седмица.

Разбираемо би било забавяне с няколко дни, със седмица, но дати 23 март за първа доза и 13 април за втора доза, звучат дискриминационно, отчайващо и обричащо. Разговарях с РЗИ-Пловдив и оттам обясниха, че проблемът е в категоричния отказ на болницата в Сопот да поставят ваксини. Що за болница отказва помощ и съдействие в такива времена? Какви са ролята и пълномощията на Община Сопот и изобщо може ли да е вярно всичко това?", пише в сигнала.

Учителите са посочили още, че разчитат проблема да придобие гласност, за да не се потули и цитирам:" като през това време си играем с живота и здравето на персонала, децата и семействата в шест учебни заведения от Община Сопот".