Пловдивският окръжен съд потвърди решението на Карловския районен съд, който обяви за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот, предаде БНР. Пред Радио Пловдив, адвокатът на Филчев е обяснил, че същността на решението е след като условията за заемането на длъжността са съгласувани с Министерството на културата, те не може да се променят без санкцията на същото министерство.
Припомняме, че Филчев бе уволнен от кмета на общината Деян Дойнов с мотива, че му липсва необходимият ценз да заема длъжността директор на къща музей "Иван Вазов". По настояване на кмета Дойнов бяха променени изискванията и така директорът на музея трябва да има образование по музеология, музейно дело или археология и история. След промяната филологът Стефан Филчев вече не отговаря на изискванията. След уволнението на Филчев последва вълна от недоволство в региона. Местните хора излязоха на протест пред сградата на общината в негова подкрепа и дори поискаха оставката на сегашното ръководство.
Пред БНР, Стефан Филчев коментира, че е удовлетворен от решението на съда, защото така се потвърждава тезата му, че е изпълнявал задълженията си по правилата.
Решението на ПОС може да бъде обжалвано пред ВКС.