Ръководството на ВМЗ, което пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица смущаващи договори, фрапиращ пример от които е договор за транспорт на работниците. Това обявиха на пресконференция пред медиите изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов, заместникът му Георги Цветков и председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

Те заявиха, че на днешната пресконференция правят това, което са правили и през 2-та месеца и 10 дни управление – да представят публично, ясно и аргументирано, с факти работата на ВМЗ – пред медиите, пред работниците и пред синдикатите.

„По този договор за транспорт за 16 маршрута, ще дадем пример с маршрута Сушица Карлово-Площадка Сопот - фирмата, спечелила конкурса е предложила при подаването на оферта на 21.01.2022 г. цена 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег. При сключване на договора на 21.04.2022 г. /тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола Стоянов/ цената от 5.55лв. става 7.40 лв. за км пробег. За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи заместник-изпълнителният директор по Човешки ресурси, логистика и административни въпроси Георги Цветков.

Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още средства. По същия маршрут Сушица Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение, че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора. В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно, между 150 хил. лв. и 250 хил. лв.

„Служебният министър Никола Стоянов умишлено или поради незнание манипулира общественото мнение, или пък наистина не прави разлика между реализирана продукция и произведена продукция, като размахва данните за намалялата производителност. Това разбрахме от последното му медийно участие. Анализът на данните показва, че производителността през юни, юли и август се е повишила в сравнение с предходните месеци с над 20 % и всички останали внушения са, меко казано, неистини. Реализираната продукция за полугодието е 238 000 000 лв., а произведената – около 55 000 000 лв. И понеже „умишлено водим предприятието към фалит“ – сме актуализирали бизнес-програмата за 2022 г. на над 420 000 000 лв.“, посочи председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

„Наследихме завод в лошо състояние, с ниска производителност на труда, лоши условия на труд, демотивирани работници. Ето защо, първата ни работа беше да увеличим производителността на труда като мотивираме работниците и подобрим организацията на работа. Въведохме силен социален пакет“, заяви изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов. По силата на този социален пакет:

- столовата заработи отново и вече се дотира - за да бъдат подпомогнати работниците и служителите и да имат топла храна на достъпни цени. Работниците заплащат единствено стойността на продуктите, а всички останали разходи като ток, вода и други консумативи, както и поддръжката на базата, и заплатите на работещите в стола, се поемат от ВМЗ;

- 90 диспенсъра за вода са разположени в цеховете на завода;

- увеличиха се заплатите с 200 лв., а ваучерите от 80 лв. на 200 лв. всеки месец. Нека припомним, че бившият министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова договори това, а аз веднага подписах новия колективен трудов договор, припомни Иван Иванов. ;

- в завода се предприеха стъпки за подобряване качеството на кафето в кафемашините, които до този момент на практика бяха неизползваеми заради лошото качество;

- започна се работа по изграждането на места за отдих;

- възстановено беше получаването на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е било преустановено преди 22 години. В момента над 1200 работници получават мляко;

- започна и ремонт на вентилационните системи. Паралелно с това, изпълнителният директор Иван Иванов се разпореди спешно да бъдат закупени климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават много високи;

- организира се закупуването на два контейнера с шкафчета и обособяването на помещения, в които работниците да могат да се преобличат;

- изпълнителният директор Иван Иванов организира и изплащането на еднократна помощ за почивки през летните месеци;

- спешно се закупи и оборудва линейка – оказа се, че заводът до този момент е имал само една линейка, която не е оборудвана за осъществяване на първа помощ. Заедно с това са организирани 4 медицински пункта с необходимото оборудване.

Ръководството на ВМЗ представи пред медиите шокиращи снимки на битови и санитарни помещения, както и пробити, и течащи покриви. „Ето затова, стартирахме мащабна строителна програма, работата по която трябваше да започне веднага, за да се използва времето до първите дъждове“, коментираха от ръководството.

По отношение на доставките:

Заварихме 8 критични доставки на суровини и материали. За 2 месеца, откакто поехме завода ги намалихме до 2, като и тези 2 ще бъдат решени до края на август.

По отношение на договорите на предишното ръководство:

Оказа се, че за 1 изделие са сключвани договори с по 4-5 фирми от предишното ръководство, без защитни клаузи за завода и без срокове. Същевременно, по тази причина нашите партньори, които имат външнотърговски договори са принудени да плащат неустойки, което поражда сериозно напрежение в работата.

Наследихме важни договори, които не бяха изпълнени. Нещо повече – доставките по тези договори бяха използвани за други изделия, което отново създаде условия за напрежение сред наши клиенти. Тук ще посоча изключително важен договор с „Кинтекс“ за продукция по договор с Министерство на отбраната на Индия.

По отношение на назначенията, за които ни обвиняват:

За времето от юни до днес сме назначили 7 души административен персонал и 202 души в производството. С назначенията в производството обърнахме тренда – ВМЗ започва да привлича желаещи за работа след увеличените трудови възнаграждения, ваучери за храна и сериозния социален пакет.

Относно индивидуалните договори, с които се спекулира от служебния министър Никола Стоянов: От 3 юни до днес – 19 август, сме назначили 4-ма души на такива договори. Само за 1 месец – от 1 до 30 март 2022 г. предходното ръководство на ВМЗ с председател на Съвета на директорите сегашният служебен министър, е назначило 6-ма. Общо в завода са 16, посочиха още от пресцентъра на оръжейницата.На пресконференцията дойдоха и новоизбрания председател на ДКК адвокат Венцислав Димитров и Изпълнителния директор Иван Стоенчев. Димитров обясни, че Стоенчев е този, който вече трябва да изпълнява функциите си като такъв до вписването му в Търговския регистър. Председателят на ДКК отговори, че казаното по-рано от служебния ресорен министър за това, че приходите на завода са паднали три пъти и, че оръжейницата се води към фалит отговоря на истината.

Стоенчев посочи, че в помещенията, които е представило досегашното ръководство не работят хора и положениено им е известно отдавна. Той каза още, че първото, с което ще се заеме от тук нататък е да се разгледат всички договори за доставка на материали и суровини, за да продължи производствения процес.