Ръководството на Сопот отново организира публично обсъждане за поемане на дългосрочен дълг. Този път за погасяване на наложена корекция по проект "Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на Сопот". Максималният размер на дълга е 179 823 лева.


"През последните години положихме много усилия и успяхме да намалим корекцията. Вариантите са два - теглим заем от фонд ФЛАГ или трябва Общинският съвет да реши кои дейности в бюджета да се отрежат", заяви кметът на Сопот Деян Дойнов. Той добави, че срока на погасяване е до 120 месеца и призова местният парламент да подкрепи докладата записка, която ще внесе следващата седмица.

Зам.-кметът Николай Новаков каза, че предишното ръководство няма завършен проект без наложена корекция.

"Проектът беше приет през 2015. Знаете и за приливника. Продължават фикалиите да текат, а чистите води към пречиствателната станция.

Предстои да заведем дело на фирмата, но поканих да присъства тази вечер представител от предишната админастрация, виждате няма никой да отговори. Провеждани ли са публични обсъждания. Едни пили, яли и се веселили, а ние оправяме бакиите", коментира Новаков. Той добави, че лихвите в размер на 11 000 лева ще се плащат от Общината, а главницата, ако бъде поет нов дълг от ФЛАГ.

На обсъждането присъстваха само няколко общински съветници. Граждани изразиха възмущение защо само едни и същи съветници присъстват.

"Какво зависи от нас. Виждам едни и същи общински съветници. Гласували сме им доверие, че са умни. Къде са другите. Възмущавам се", чуха се мнения в залата.

Присъстващите граждани, кмета на Анево Николай Николов и съветници заявиха
подкрепа за поемането на нов дълг.