(ВИДЕО)Българският парапланерист Валери Цветанов представя страната ни на Световните въздушни игри в Дубай Българският парапланерист Валери Цветанов ще представи страната ни на Световните въздушни игри, които се провеждат през декември месец тази година в Дубай. Събитието е най-мащабното в сферата на въздушните спортове и в него ще участват над 1500 състезатели от различни нации. Българинът ще се надпреварва в дисциплината целно кацане, след като миналата година успя да влезе в челната тройка на световната ранглиста. Вече 20 години летенето с парапланер за Валери се е превърнало в начин на живот. Дисциплината, в която се състезава, пилотите се стремят да се приземят върху електронна мишена с кръг, който е с диаметър само 2 см. До момента има над 5000 полета. Когато не тренира за състезания, младият спортист извършва тандемни полети като вози хора, желаещи да се докоснат до птичия полет.
Валери Цветанов : "Всеки полет си е характерен за себе си. Зависи от това
какво е времето, каква е настройката на човек, какви са условията за летене, сезона на годината, всичко това прави полетите уникални сами по себе си".
Седмица преди Световните въздушни игри, Валери тренира в Сопот, което е едно от най-добрите места в света за летене с парапланер и споделя, че не се страхува да пътува, въпреки терористичните атаки в Париж
Валери Цветанов:"Не се притеснявам, защото състезанията се провеждат по- далеч от големи градове и си мисля, че тези опасности са в населените места, докато ние сме повече сред природата, където и въздуха е по-чист и е по-чисто от лоши хора".
Най-голямото постижение на българския спортист до сега е първо място на
Световната купа по парапланеризъм в Индонезия.Той се надява, че и в Дубай
тази година ще успее да спечели призовото място в неговата дисциплина.