В областта: Започва организация за настаняване на българите, бягащи от Украйна Народният представител Веска Ненчева и различни институции от Област Пловдив започнаха организация за настаняване на семейства от бесарабски българи в областта и откриване на пунктове за продукти от първа необходимост. Това съобщи за KarlovoPress.com народният представител Веска Ненчева. Тя посочи, че към днешна дата ситуацията е тежка, но това което трябва да се направи е да съхрани човечността между всички и да се свърши отговорно работата.
Ненчева коментира, че през 2018-та като член на Комисията по политиките на българите в чужбина в НС, заедно с голяма група хора от община Карлово е била на посещение в няколко бесарабски български села в Украйна и днес тези българи имат нужда от подкрепата на България.
Предстои да бъдат открити пунктове за продукти от първа необходимост в общинските центрове на областта, а в БЧК вече има такива.
Ненчева каза, че най-неотложни за нуждите на бесарабски български семействата са нови мъжки, дамски и детски дрехи, топли завивки, спално бельо, хигиенни материали. Към момента няма необходимост от хранителни продукти.
Пункт в Пловдив за набиране на дарения от физически лица:
Сградата на БЧК-Пловдив, ул. „Стойчо Мушанов“ 48
Даренията от физически лица се приемат всеки ден от седмицата (вкл. събота и неделя) от 09:00 до 16:00 часа.
Подробности на телефон: 0800 180 54