Пловдив стартира дългоочакваното ваксиниране срещу COVID-19. Точно в 10 часа сутринта в УМБАЛ „Свети Георги“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров бе инжектиран с първата доза от ваксината на Phizer.

"Ваксините са това откритие на науката, което ни дава възможност да контролираме такива тежки заболявания. Ваксинирам се на първо място, защото вярвам в постиженията на науката. На второ място, защото си мисля, че е крайно време да заживеем живота, който живяхме преди пандемията", това заяви пред журналисти първият ваксиниран в Пловдив Иван Маджаров.

Според него няма как пациентите да се убедят, че ваксината е безопасна, ако не бъде даден личен пример.

"Нямаме друг начин за справяне с епидемии, въпреки дебатите "За" и "против", каза веднага след ваксинацията д-р Маджаров.
Първата ваксина в Пловдив бе поставена от д-р Бацелова и медицинската сестра Богоева.

В болницата свидетели на първото ваксиниране станаха кметът на Пловдив Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева.

Най-много желаещи сред пловдивските медици има в УМБАЛ "Св. Георги" - над 200 дози ще бъдат поставени там.

Следващите, които се ваксинират са Райна Тодовичина - медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

"Щастлива съм, че съм една от първите и че ми бе оказана тази чест", посочи сестра Тодовичина.

163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината на "Pfizer" и "BioNTech" още днес. През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта.

Имунизирането ще се провежда в УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Пловдив“, МБАЛ „Свети Мина“, МБАЛ „Свети Панталеймон“, болниците в Раковски и Асеновград и УМБАЛ “Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, УМБАЛ „Еврохоспитал“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Централ Хоспитал“ и „Медлайн Клиник“.

Източник: Trafficnews.bg