Няма да се разкриват допълнителни легла за лечение на COVID – 19 в Пловдив. Това реши днес Областният оперативен щаб. Към днешна дата има 785 легла и това е напълно достатъчно. Здравната система в Пловдив и областта работи добре и се справя със ситуацията.
"Разполагаме с още 256 свободни легла към момента. Мерките на здравното министерство, влезли в сила от вчера, са балансирани и трябва да се спазват. Културни събития на закрито могат да се провеждат според дадените предписания – с не повече от 50 процента публика, маски и отстояние", коментира областният управител.
Той отново призова всички желаещи да се ваксинират, тъй като данните от нашата страна и областта сочат, че имунизираните, дори да се разболеят, боледуват по-леко и не стигат до интензивни отделения.
На дневен ред е дефицитът на 4 важни лекарства за лечение на коронавирусната инфекция. Надеждите на медиците са до една седмица да има резултат след проведената обществена поръчка. Лекарите поискаха от РЗИ да определи брой легла за всяка болница в рамките на 10 процента от разкритите за пациенти на Спешна помощ.
От РУО уточниха, че в периода 9-14 септември ще се изследва педагогическия и непедагогическия персонал в 183 училища с бързи антигенни тестове. Целта е „моментна снимка“ преди началото на учебната година.
Продължават засилените проверки на РЗИ, полиция и БАБХ за спазване на мерките – носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция на помещенията.