Парламентът реши след края на извънредното положение правителството да може да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион, по предложение на здравния министър. Това може да се случи при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал и сериозна опасност за здравето.

Здравният министър ще може да разпорежда задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Според БСП и ДПС критериите в закона не са работещи. Според управляващите, те са формирани в документ на Световната здравна организация. Депутатите запазиха глобите за неспазване на мерките. От 300 до 1000 лева е санкцията за първо нарушение, а от 1000 до 2000 при повторно. Запазва се глобата от 5000 лева при неспазване на карантина.

БСП и ГЕРБ влязоха в спор още по първия текст на закона - COVID-19 да бъде включен сред силно заразните заболявания, при които да се налага задължителна изолация и лечение.

Георги Михайлов - БСП: Сегашната коментирана инфекция COVID-19, това не е особено опасна инфекция. Тук смъртността и досега се вижда, че не е значима.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Смятам, че няма как да оспорваме съществуването му, предвид това, че не само България, но и целият свят се бори с пандемията, предизвикана от коронавирус. Благодарение на навременното вземане на мерки, на този консенсус, който постигнахме с решението за въвеждане на извънредно положение, направихме възможно това, че в България процентите на заболеваемост и смъртност са едни от най-ниските в Европа и света. Можем отговорно да заявим, че по този начин запазихме живота и здравето на българските граждани.

Славчо Атанасов - "Обединени патриоти": Досега за 3 месеца няма такъв вирус, обхванал целия свят. Той затова е толкова коварен, защото е изключително прилепчив.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние просто искаме и психически да освободим хората от мисълта за извънредност. Затова оставяме тези мерки, без които не можем, за да можем да работим.