Падат цените на маски и дезинфектанти

Спад в цените на маските и дезинфектантите. Липсва и масова спекула в цените. Това каза в ефира на bTV председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

Според него, след края на извънредното положение, цената на масово търсените маски и гелове за дезинфекция ще могат да се намерят за стотинки на пазара.

Николов коментира и нашумелите напоследък сигнали за цените на джинджифила и лимоните. Много хора сравниха стойностите им като тези на телешкото месо.

Причината за скока е голямото търсене, а според Николов, цените им ще се нормализират съвсем скоро. Относно постановлението в големите хипермаркети да се предлагат български стоки – той каза, че нищо не се е променило.

„Има грешка в подхода. Ако аз бях министър щях да концентрирам усилията си в подпомагане на производителите, а не в движението на стоки, защото никой не може да дефинира какво е българска стока. Ако вземете една пръчка салам и тя е пълна с аржентинско месо, това българска стока ли е, само заради етикета“, коментира още той.

Според председателя на „Активни потребители“ трябва да се обърне внимание на върху производителите, които имат проблеми – животновъдите, зеленчукопроизводителите и производителите на плодове. Той допълни, че при преработвателите кризата не е толкова голяма и те не трябва да влизат в конфликт с веригите, защото ще изпуснат шанса си да излязат на европейския пазар.

„Мястото на малките производители е на коопертавния пазар, за съжаление те бяха затворени заради лошата организация на един-два пазара, където пропускателният режим беше лошо организиран“, допълни той.

Николов коментира, че при определени хранителни вериги има много добра организация, докато при други липсва всякакъв режим на влизане и пазаруване. От „Активни потребители“ отчитат спад в тегленето кредити.