Продължаване на срока на строгите мерки срещу пандемията предлага министърът на здравеопазването. Това съобщи самият той по време на брифинга на НОЩ. Предлага се да останат затворени нощните заведения, игралните зали, казината, както и ресторантите, спортните зали, моловете, с изключение на институциите, намиращи се в тях. Те ще продължат да бъдат затворени до 31 януари.

Детските градини и училищата ще отворят след 4-ти януари, като предстои да бъде обявен редът за това. Остава забраната за събития, коференции и конгреси. Костадин Ангелов ще предложи от 1 януари да отворят театри, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях.

"Това са мерките, които са консенсусни и считаме, че ще продължат да дават ефект. Ако ме питате дали сме доволни от резултатите до момента, категоричният ми отговор е категорично не. Като министър на здравеопазването не искам гражданите да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е целта на мерките, които ще предложим", заяви Ангелов.

Учениците от 5 до 12 клас ще продължат онлайн обучението си поне още една седмица след Нова година, като на момента ще се преценяват данните и ще се вземе решение дали те да се върнат в класните стаи по-рано от 31 декември. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн брифинга на щаба днес.

Той се обоснова и относно връщането по-рано на учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини.

„Решението се базира на диференциран подход към различните групи деца. Факт е, че децата в по-ниска възраст в по-малка степен са преносители на заразата и по-малко допринасят за усложняване на епидемиологичната обстановка. При тях е и по-малка ефективността от електронно обучение. Там прякото педагогическо взаимодействие е най-важно. Не всички родители са ангажирани с образованието на децата си, факт в че имаме и неграмотни родители“, заяви министърът.

Той увери, че това ще се случи при спазване на всички мерки.

„Родителите имат възможност, ако решат да задържат децата си вкъщи. В момента имаме над 1000 такива заявления, това е начинът да направим изключение от принципа на задължителност. Ако родителите искат да задържат децата си вкъщи, могат да го направят“, каза още той и изрази увереност, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра и всичко това ще се навакса.