Решението за обявяване на извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни е необходимо с цел превенция на населението от COVID-19. То обаче по същество няма никаква разлика с мерките, които са взети и разхлабени до този момент, заяви здравният министър Кирил Ананиев.


„Днес бе публикуван Закона за здравето, като той ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо, че не сме в извънредно положение. Ние ще се възползваме от чл. 63 по предложение от Главния държавен санитарен инспектор, на базата на неговата оценка, здравния министър предлага на Министерския съвет. Ние взехме това решение за извънредната обстановка, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Мерките трябва да продължат да се прилагат”, каза Ананиев. Той каза, че огнищата са разпространени в цялата страна, а освен в семейна сред, в болнични лечебни заведения, такива има и в редица социални домове.


Мерките, които са активни и към момента с падането на извънредното положение, ще продължат да се прилагат, но без да има промяна към момента. Още днес ще бъдат издадени четири заповеди, които да регулират процесите. В тях обаче няма да има нищо ново, като рестрикции. Напротив – разхлабват се още две ограничения: разрешават се трансплантациите и се отварят парковете за всички.


Заповедите касаят:


1) Противоепидемични мерки

2)Преминаване през КПП-тата и ограничения

3) Карантина и изолация на контактни хора

4)Отворени и затворени обекти.

Все пак всички ограничителни мерки могат да бъдат върнати, ако отново имаме ръст в заболеваемостта между 3 дни и една седмица.

Очаквайте подробности!