Известен DJ от Варна е загиналият турист в Стара планина

Загиналият турист при вчерашния инцидент в района на връх Жълтец е Тодор Желязков, известен в музикалните среди като DJ Emotion.

"От този връх вчера, 02.01.2021 г., пада и загива Тодор Желязков, амбициозен, начетен, млад мъж от Варна, тръгнал със свой приятел (Жоро) от х. Тъжа, през вр. Ботев, през х. Добрила, до Беклемето за 2 дни. Запознахме се на вр. Ботев. Бордист. Изпадал в различни сложни ситуации, но оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости. И ето тук, на този връх, намира смъртта си. С часове говорихме на върха. С часове Пламен ги разубеждаваше да не предприемат този безумен преход (преход, който щяха да правят за първи път), да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки...", пише във Фейсбук Снежана Миронова.

Думите на Снежана и Пламен явно не са успели да разубедят Тодор и неговия спътник от намеренията им. Част от трасето между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка.

Фаталният инцидент се е случил още при слизането от вр. Жълтец. Тодор се подхлъзнал и е падал 300 метра надолу по заледения склон.

По-късно е установена смъртта му, а днес спасителите се опитват да свалят тялото му, заедно с още трима спасени туристи. Родните музиканти вече изказват съболезнования към близките на загиналия диджей.